Jak wybrać najlepszą patelnię?

indeks

Kuchnia to niezwykle ważne miejsce w każdym domu. Pisaliśmy już o tym, że powinna być ergonomiczna, jak najlepiej ustawiona, ponieważ to właśnie znacznie ułatwi nam w niej codzienną pracę. Równie ważne są jednak przedmioty, których w tej kuchni regularnie używamy. Wysokiej jakości patelnia czy garnki nie tylko ułatwią nam przyrządzanie posiłków, ale również sprawią, że będą one zdrowsze.

Wybór patelni jest często problematyczny. Jest ich w sklepach bardzo dużo, przeróżnych, z najróżniejszych materiałów. Zwykła osoba bez większej wiedzy będzie kierować się wyłącznie ceną lub nawet wyglądem. Warto jednak wiedzieć, jaka patelnia będzie najlepsza dla naszego systemu gotowania.

Patelnie dzielimy na różne kategorie. Przede wszystkim najważniejszy będzie materiał, z jakich zostały wykonane. I tu właśnie warto zwrócić szczególną uwagę na informacje podane przez producenta. Patelnia z powłoką ceramiczną to nie to samo co patelnia ceramiczna itd.

Prawdopodobnie najlepszymi na rynku patelniami, które możemy kupować właściwie w ciemno, są tytanowe. Wciąż są drogie, ale można mieć nadzieję, że z biegiem czasu ich ceny będą spadać. Tytan to materiał praktycznie niezniszczalny. Taka patelnia będzie odporna na ścieranie, zarysowanie, przypalenie. Możemy na nich mieszać metalowymi przyrządami. Takie patelnie mają bardzo długą żywotność, dlatego właśnie warto ten jeden raz wydać większa sumę, aby móc cieszyć się takim nabytkiem przez naprawdę długie lata. Co również niezwykle ważne, tytan nie zmienia smaku czy aromatu potraw, tak jak może się zdarzyć w przypadku innych materiałów. Można również smażyć na nich bez tłuszczu.

Także trwałe i wytrzymałe są patelnie żeliwne. Żeliwo dobrze trzyma ciepło, można na nim smażyć praktycznie wszystko. Co ciekawe, żeliwo w trakcie smażenia, a raczej po prostu pod wpływem wysokiej temperatury wydziela zdrowe żelazo, które jest szczególnie wskazane dla osób chorych na anemię. Patelnia żeliwna również posłuży nam przez wiele lat, ale trzeba odpowiednio o nią dbać. Po myciu zawsze należy ja wytrzeć do sucha, inaczej zardzewieje. Trzeba także uważać na wszelkie uszkodzenia mechaniczne, obtłuczenia itd., ponieważ żeliwo nie jest na nie odporne. No i takie patelnie są dosyć ciężkie, co na pewno dla wielu osób ma duże znaczenie.

Popularne bardzo są patelnie stalowe. Są trwałe, wytrzymałe, odporne na zarysowania. Stal nie reaguje z potrawami, nawet tymi kwaśnymi i nie nadaje im metalicznego posmaku. Można na niej mieszać metalowymi przyrządami. Minusem takiej patelni jest natomiast to, że bardzo wolno się rozgrzewa.

Patelnie aluminiowe z kolei są bardzo lekkie, szybko się nagrzewają, ale także równie szybko tracą ciepło. Są wygodne, ale spośród powyżej wymienionych posiadają na pewno najwięcej wad. Są podatne na zniszczenia, taka patelnia nie cechuje się zbyt dużą żywotnością. W bardzo wysokich temperaturach wydzielają szkodliwe dla nas aluminium, o czym zresztą już od dawna ostrzegali naukowcy. Najlepszej jakości będzie patelnia z aluminium anodowanego, które będzie twardsza nawet od stali.

Jednym z najbardziej popularnych rozwiązań jest patelnia teflonowa. To patelnia aluminiowa pokryta bardzo trwała powłoką teflonową. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na to, aby taka patelnia miała wszystkie niezbędny atesty. O tym świadczyć będzie obecność charakterystycznego, niebieskiego znaczka. Patelnie teflonowe niskiej jakości mogą być wręcz szkodliwe dla naszego zdrowia. Patelnia teflonowa jest niezwykle wygodna, lekka i stosunkowo wytrzymała. Przede wszystkim na takiej patelni można spokojnie smażyć bez tłuszczu. Potrawy nie przywierają. Nie można jednak na takiej patelni używać metalowych przyrządów, ponieważ prawie na pewno zarysują powierzchnię, a wtedy patelnia nie będzie już nadawał się do użytku.

Ostatnimi czasy natomiast coraz bardziej popularne są patelnie ceramiczne. Trzeba także przyznać, że ze wszystkich tutaj wymienionych wyglądają one chyba najatrakcyjniej. Producenci oferują nam patelnie w różnych kolorach, które przyciągają wzrok. Według wielu osób patelnie ceramiczne są najzdrowsze. Nie zmieniają smaku potraw, nie reagują z kwasami, nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji. Są odporne na zarysowania. Patelnia ceramiczna równo się nagrzewa na całej powierzchni. Minusem jej jednak jest to, że jest przeznaczona głównie do smażenia ryb i warzyw, z mięsem mogą być natomiast duże problemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *