Jak wybrać płytę grzewczą?

maxresdefault

Wybór płyty grzewczej to jedna z ważniejszych decyzji podejmowanych w trakcie urządzania kuchni. Wpływa na nią wiele czynników, takich jak koszty, jakie jesteśmy w stanie ponieść, czy to, gdzie mieszkamy.

W sklepach można znaleźć trzy rodzaje płyt grzewczych: gazowe, elektryczne i indukcyjne. W większości mieszkań w blokach jest przyłącze gazowe, dlatego tam wiele osób wybiera właśnie takie płyty. Inaczej zupełnie jest w domach. Nie wszędzie mamy możliwość podłączenia instalacji, a nawet jeśli tak, to może być ona bardzo droga. Pewną alternatywą wydaje się oczywiście korzystanie z butli gazowej. Daje to dużą niezależność, ale bywa także kłopotliwe.

Płyty gazowe uznaje się za najtańsze zarówno w zakupie, jak i w użytkowaniu. Faktycznie 4-palnikową klasyczna płytę ze stali nierdzewnej można kupić już za 300 zł. Nieco droższe są płyty ze szkła hartowanego. Wyglądają jednak o wiele bardziej efektownie. Płyty gazowe są przede wszystkim niezawodne. Nie ma tu elektroniki, więc praktycznie nie ma co się popsuć. Są tanie w eksploatacji. Niezależnie, czy korzystamy z instalacji sieciowej, czy z butli, to koszty gotowania na takiej kuchence nie będą duże. Ponadto mamy tutaj dużą niezależność. W razie awarii prądu lub przerw w jego dostawie nie zostajemy zupełnie odłączeni od wszystkich urządzeń.

Płyty gazowe mają jednak całkiem sporo wad wynikających z tego, że są mniej zaawansowane technologicznie niż choćby płyty indukcyjne. Pierwszym problemem może być sama instalacja. Nie wszędzie mamy możliwość podłączenia gazu. Doprowadzenie łącza gazowego może kosztować nawet kilka tysięcy złotych. Do tego musimy mieć sprawną wentylację. Gaz nie jest także materiałem najbezpieczniejszym. Z tego właśnie względu tak duży nacisk kładzie się na okresową kontrolę instalacji. Konsekwencje wystąpienia nieszczelności mogą być naprawdę tragiczne. W przypadku płyty gazowej łatwo można się oparzyć lub spalić garnek. Trudniej ją także utrzymać w czystości. Palniki należy regularnie czyścić, bo zapchane nie działają w pełni sprawnie.

Owszem, płyty gazowe są tanie, ale także problematyczne.

Płyta elektryczna jest rozwiązaniem znacznie droższym od gazowej, ale także wygodniejszym. Bardzo dużym jej atutem jest łatwość utrzymania czystości. Jest także bezpieczniejsza. Sprawdzi się tam, gdzie nie ma przyłącza do instalacji gazowej. Niestety eksploatacja takiej płyty grzewczej jest dość droga. Nie jest to zbyt ekonomiczne rozwiązanie. O wiele lepsza będzie płyta indukcyjna, która także jest rodzajem płyty elektrycznej. Różni się od niej tym, że jest zasilana nie tylko prądem, ale także poprzez zjawisko indukcji, czyli wytwarzanie pola elektromagnetycznego.

Płyta indukcyjna ma mnóstwo zalet, których nie sposób nie zauważyć. Jest bardzo wygodna i bezpieczna. Nie nagrzewa się cała płyta, tylko spód naczynia. Dzięki temu ryzyko oparzenia jest naprawdę minimalne. Bardzo łatwo utrzymać ją w czystości- wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką. Płyta indukcyjna prezentuje się bardzo efektownie i będzie świetnym rozwiązaniem do nowoczesnej, designerskiej kuchni. Co bardzo istotne, o wiele szybciej przygotujemy na niej potrawy niż na płycie gazowej. Bardzo niskie straty energii przekładają się kilkukrotnie mniejszy czas gotowania. Stanie się ono zatem szybkie, łatwe i czyste. Płyta indukcyjna wbrew pozorom jest bardzo tania w eksploatacji. Koszty jej używania są podobne do płyty gazowej.

Należy wspomnieć także o wadach tego rozwiązania. Sporym mankamentem jest przede wszystkim cena takiej płyty. Zapłacimy za nią średnio 1000zł. Do tego dochodzą jeszcze koszty instalacji. Kuchnia indukcyjna wymaga ponadto specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej. Konieczna będzie zatem wymiana wszystkich naczyń, co również wiąże się z pewnymi kosztami. Płyty indukcyjne są pełne elektroniki, przez co są podatne na awarie. To i właśnie wspomniane koszty są najważniejszymi wadami tego produktu.

Co zatem wybrać? Mamy płytę gazową: tanią, ale kłopotliwą. Płyta indukcyjna- droższa, ale za to bardzo wygodna. Jeśli mielibyśmy wybierać pomiędzy zakładaniem instalacji gazowej a indukcją, to oczywiście to drugie rozwiązanie wygrywa. Takie podłączenie może kosztować tyle, co sama płyta indukcyjna. Użytkowanie jednej i drugiej jest raczej porównywalne. Osoby mieszkające w blokach, w których często gaz już jest, stawiają zwykle na płyty gazowe. Tu niskie koszty jednak wygrywają. 300 czy 400 zł za płytę bez konieczności kupowania nowych garnków to znacznie mniej niż 1000zł. Wybór ten jest tak naprawdę dość indywidualny. Niektórzy zapewne postawią na wygodę kosztem ceny, inni odwrotnie.

2 Responses to Jak wybrać płytę grzewczą?

  1. Jakup pisze:

    Dlatego ja mam plyte gazowa bez plomienia solgaz ktora wyglada jak ceramika 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *